Αναγνωρίζοντας την κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι η πιο διαδεδομένη ψυχική πάθηση στην εποχή μας, η οποία σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αγγίζει το 15% έως 20% του πλυθησμού ανεξαρτήτου ηλικίας και φύλου. Η κατάθλιψη παρουσιάζεται σε ήπια, μέτρια και βαριά μορφή. Οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής, η κοινωνική αποξένωση και η έλλειψη ισχυρών οικογενειακών δεσμών είναι βασικοί παράγοντες που είτε δημιουργούν είτε εντείνουν μία τέτοια κατάσταση.

Βασικότερο χαρακτηριστικό για την διαπίστωση καταθλιπτικών συμπτωμάτων είναι η γνωστική τριάδα, όπως αναπτύχθηκε από τον Aaron Beck, πατέρα της γνωσιακής ή γνωσιακής συμπεριφοριστικής θεραπείας. Τα άτομα τείνουν να κάνουν αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό του, για το μέλλον και  για τον κόσμο γύρω του.

Ένας άνθρωπος που πάσχει από κατάθλιψη μπορεί να έχει και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά ή ένα συνδυασμό αυτών. Τα βασικά συμπτώματα της νόσου είναι τα ακόλουθα:

  1. Αίσθημα Κατωτερότητας: το άτομο νιώθει χαμηλή αυτοεκτίμηση, «οι άλλοι είναι ανώτεροι/καλύτεροι από εμένα»
  2. Αίσθημα Λύπης: το άτομο μελαγχολεί βαθιά την οποία εκφράζει με κλάματα, απομόνωση, διαταραχή στον ύπνο κλπ.
  3. Αίσθημα Ενοχής: το άτομο πιστεύει ότι φταίει για όλα όσα συμβαίνουν και πως πρέπει να τιμωρηθεί για αυτά
  4. Αίσθημα Εκνευρισμού: το άτομο είναι υπερ-ευαίσθητο και κάποιες φορές εκδηλώνει επιθετικότητα, θυμός κλπ.

Σε πολύ σοβαρές μορφές κατάθλιψης μπορεί να υπάρξουν σκέψεις και πράξεις αυτοτιμωρίας, αυτοτραυματισμού, αυτοκτονικότητας ή αυτοκτονικού ιδεασμού καθώς και να παρατηρηθούν ψευδαισθήσεις.
Η κατάθλιψη είναι μια πάθηση που έχει γενικά καλή πρόγνωση και με περιορισμένο αριθμό συνεδριών γνωσιακής κατεύθυνσης, είτε μεμονωμένα είτε συνδυαστικά με φαρμακευτική αγωγή και περιοδική παρακολούθηση κατόπιν της αγωγής, μπορεί να ξεπεραστεί!