Έμμονες ιδέες

Έμμονες ιδέες, ή αλλιώς ιδεοληψίες, ονομάζουμε τις βασανιστικές σκέψεις ή νοητικές εικόνες που μας έρχονται από μόνες τους και είναι επίμονες, ανεπιθύμητες και νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε. Οι σκέψεις αυτές συνήθως δεν έχουν λογική βάση και για αυτό συχνά οι άνθρωποι που τις εμφανίζουν νιώθουν αμηχανία και ντροπή για αυτές. Το περιεχόμενο των ιδεοληψιών δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο συμβολικό νόημα, αλλά εξαρτάται από τους φόβους και τα άγχη του καθενός μας. Το περιεχόμενό τους συχνά δεν είναι «αποδεκτό» από για το άτομο, π.χ. μία μητέρα μπορεί να φοβάται ότι θα σκοτώσει τα παιδιά της. Άλλοι άνθρωποι βασανίζονται από σκέψεις για σεξουαλικές συμπεριφορές που τους προκαλούν αποστροφή ή σκέψεις που έρχονται σε αντίθεση με τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Επιπλέον, το περιεχόμενο των σκέψεων αυτών δεν αποτελεί κριτήριο βαρύτητας της διαταραχής.

Ωστόσο υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ των σκέψεων και της συμπεριφοράς. Οι άνθρωποι επεξεργάζονται πολλές ιδέες στο μυαλό τους χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται να κάνουν πράξη όλες αυτές τις σκέψεις. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι επειδή ακριβώς οι ιδεοληψίες αφορούν συχνά «μη-αποδεκτές» σκέψεις και πράξεις, το άτομο νιώθει έντονο άγχος κάθε φορά που τις σκέφτεται και προσπαθεί να τις διώξει από το μυαλό του. Αυτό δυστυχώς δεν είναι εφικτό καθώς ο εγκέφαλός μας δεν μπορεί να επεξεργαστεί τέτοιου είδους αρνητικές εντολές. Για για να πειστείτε, δοκιμάστε να πιέσετε τον εαυτό σας να ΜΗΝ σκεφτεί μία άσπρη αρκούδα αυτή τη στιγμή! Το καταφέρατε;

Παρακάτω ακολουθεί ένα ενδιαφέρον video για το πώς οι έμμονες σκέψεις παρεισφρύουν στο μυαλό μας και πώς μας επηρρεάζουν.